Condiţiile în care au evoluat primele organisme terestre din ”supa primordială” de chimicale a Terrei, cu circa 3,6 miliarde de ani în urmă, reprezintă un mister, însă oamenii de ştiinţă au descoperit un indiciu major care ar putea explica modul în care a apărut viaţa pe Pământ.
Contrar educaţiei medicale promovate în ultimele decenii, o conexiune directă între creier şi sistemul imunitar a fost descoperită de oamenii de ştiinţă.
Vestea s-ar putea dovedi a fi una foarte bună pentru cercetătorii care încearcă să dezvolte tratamente pentru scleroză multiplă sau Alzheimer.
Pare de necrezut că după secole de disecţie, un sistem de vase limfatice a reuşit să rămână nedetectat. Profesorul Jonathan Kipnis susţine că exact asta s-ar fi întâmplat.
Astronomii au reuşit să surprindă, în premieră, imagini care demonstrează existenţa unor structuri tubulare de plasme în straturile magnetosferei care înconjoară Pământul.
”De peste 60 de ani, oamenii de ştiinţă au speculat că aceste structuri există, însă reuşind să le surprindem în imagini pentru prima dată am furnizat dovezi vizuale că acestea chiar sunt acolo”, a precizat Cleo Loi, de la centrul CAASTRO. Studentă a Şcolii de Fizică din cadrul Universităţii din Sydney, Loi este principala autoare a acestei cercetări.
Oamenii de ştiinţă au recreat un experiment faimos confirmând predicţiile bizare ale fizicii cuantice despre natura realităţii. Ei au demonstrat că realitatea nu există fără a fi măsurată.
Ei au pornit de la o întrebare simplă. Dacă ai un obiect care se poate comporta fie ca o particulă, fie ca o undă, când ”decide” obiectul cum se va purta? Logica noastră ar dicta că obiectul este similar unei particule sau unei unde prin natura sa, iar măsurătorile noastre nu ar avea de ce să influenţeze natura sa.
Cercetătorii au reuşit să ”crească” o mână perfect funcţională în laborator
Cercetătorii de la spitalul din Massachusetts au făcut un progresiv semnificativ în domeniul cultivării artificiale a unor părţi ale corpului.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să crească o labă funcţională de şobolan folosind o tehnică ce ar putea fi folosită pe viitor pentru înlocuirea naturală a unor membre umane.
Până acum cercetătorii reuşiseră să crească în laboratoare muşchi şi vene, însă nimeni nu şi-a dat seama cum să reproducă un membru întreg din cauza combinaţiei de diferite tipuri de ţesuturi implicate (muşchi, oase, cartilagii, vene şi aşa mai departe). Pentru a rezolva acest impas, oamenii de ştiinţă americani au copiat o tehnică folosită deja în laboratoare pentru creşterea organelor.